Што е Ки 気って何? (Втор дел)

(Доколку не сте го прочитале Прв дел , ве советувам да го прочитате пред читањето на овој Втор дел, со цел на комплетно разбирање на оваа материја)ki-kanji-2

Ок, на прашањето што има во развојот на Ки кое коегзистира со дишењето, а особено со длабокото дишење. Најпрвин треба да се провери дали длабокото дишење исто така се смета за корисено и во западниот свет. Верувале или не, доколку побарате на Гугл (Google), ќе најдете многу статии и веб-сајтови на оваа тема. Еден таков сајт, наречен Моќен Збор (Powerfull Word – Н Т], е насочен кон мотивацијата и јавната свест и ги наведува 18те придобивките од длабокото дишење:
1. Дишењето детоксифицира и исфрла токсини
2. Дишењето ве ослободува од тензија
3. Дишењто го релаксира умот и тело и ве појаснува
4. Издишувањето ве олеснува при емоционални проблеми
5. Издишувањето ја ублажува болката
6. Дишењето ги масира вашите органи
7. Дишењето ги зголемува мускулите
8. Дишењето го зајакнува имунолошкиот систем
9. Дишење го подобрува држењето
10. Дишењето го подобрува квалитетот на крвтта
11. Дишењето го зголемува варењето и апсорпцијата на храната
12. Дишењето го подобрува нервниот систем
13. Дишењето ги зајакнува белите дробови
14. Правилното дишење го прави срцето посилно
15. Правилното дишење ви помага на контролата на телесната тежина
16. Дишењето го стимулира нивото на енергија и ја подобрува издржливоста
17. Дишењето ја подобрува регенерација на клетките
18. Дишењето го подобрува расположението

Доволно придобивки? За целата статија, одете тука:
http://www.onepowerfulword.com/2010/10/18-benefits-of-deep-breathing-and-how.html

Точно е тоа дека уредникот на овој сајт не е од областта на медицината. Но ајде да провериме што велат медицинските експерти за длабокото дишење. Јас само ќе објавам еден од нив тука , но можете да пребарувате на интернет како и да се најдете уште многу други слични сајтови. Веб-страницата на која се осврнувам се нарекува ” Жени за жени ; Менување на здравјето на жените – природно “од Марсел Трансферот , RN Специјализирност во Obst / Ginec .. (“Women to women; Changing women’s health – naturally by Marcelle Pick, OB/GYN NP” – N. do T ). На една страница, таа пишува: ” Во ревидираната анализа на неколку студии и 2005 година, Ричард Браун и Патриција Гербарг , доктори по медицина , објавиле дека техниките на длабоко дишење, од јога, беа исклучително ефикасни во лекувањето на депресија, анксиозност и слични нарушувања, тоа треба да се нагласи . Овие техники може да послужат како одличен додаток за конвенционалните медицински третман или во некои случаји како адекватна замена, во третманот на безброј психолошки нарушувања , како и нарушувања во исхраната и дебелината “.
Ако сте заинтересирани , можете да го прочитате целиот напис тука:
http://www.womentowomen.com/fatigueandstress/deepbreathing.aspx

Современата медицинска наука и општество , исто така ги признава придобивките од длабокото дишење. За жал, тоа не е случај и не е популарно помеѓу обичните луѓе, вклучувајќи ги и спортистите. Ова е дури и повеќе жално што кај неколку карате инструктори беше нагласена важноста на длабоко дишење и побарано да биде вклучено во нивната наставна програма. Но, како и да е , азијците знаеле овие бенефиции со векови и вклучиле длабоко дишење во различни методи за обука. Ние веруваме дека Ки енергијата мора да биде овозможена и дистрибуирана низ телото за да произведе позитивни резултати, а тоа е зошто методот на длабоко дишење се користи за да се стимулира движењето. Тоа е како кога ќе зоврие водата во котел . Како на дното на котелот се загрева, водата се крева по кружна патека нагоре, а потоа паѓа. Може да се формира како на сликата вашето Ки во вашето тело. Вежби за дишење, две задачи . Едната помага да Ки енергија ( внатрешна) циркулира . А другата е да се обезбеди извор на енергија (воздух) во далечните делови на телото (надворешно) . Ова последново, се извршува од страна на крвотокот , а длабокото дишење му помага за зголемувањето на вдишување на кислород и ослободувањето на јаглерод диоксид.
Добро, тогаш ќе се прашаме каде е Ки енергија и каде патува во нашето тело. Кинеските експерти имаат развиено дијаграм наречен Кејраку меридијани (Keiraku (経 络) ),за да се покаже точната патека и систем (види илустрација). Има многу дебати меѓу западните лекарите за постоењето на таквите патеки или правци, бидејќи во физичкото тело се едвај видливи или забележливи, додека во циркулаторниот и нервниот систем потполно се. Кејраку дијаграмот беше развиена по пат на физички експерименти извршени од страна на специјалисти за акупунктура и Моха и тоа во текот на илјадници години.経絡図 

Непречениот проток на вашиот Ки е клучот за вашето здравје и животна сила . Преку бавно и длабоко дишење е координирано со бавно физичко движење, асистенција и пробивна циркулација. Повторно тоа е така, затоа што јас спомнав дека Таи Чи Чуан е еден од најдобрите методи за сите боречки вештини системи (под услов * вие да се согласите и да се вклучите во оваа категорија ), да се развие својата Ки. Па природно е дека ќе сакате да знаете како е карате во овој контекст. Да, време да зборуваме за нашата карате обука, но она што вие мислите? За жал, одредени вежби за дишење или специјална обука за дишење во која се вклучени наставните програми во само неколку Шотокан Доџо-а. Тоа е така, но што мислите дека обуката ќе направи со вашата ката. За жал , уште еднаш, никој од катите не се изучуваат со соодветни инструкции во врска со дишењето и само неколку инструктори знаат како да се усогласат за дишењето со движењата на ката-та. Само ката со очигледни дишења што ги имаме во Шотокан , односно Хангетсу ката , се изгубил наставниот метод на дишење уште пред многу години. Каназава сенсеи и јас сме единствените кои вршат ваков вид/облик на образование. Покрај тоа, оваа ката не само што речиси се изгубил вашиот метод на дишење , но , исто така, изгубени се и најважните клучни точки на база на Хангетсу дачи(Hangetsu dachi) . Напишав за тоа повеќе во мојата книга Шотокан Митови (поглавје ” Хангетсу “) , така да читателите може да се присетат . Јас имам намера да се стават наставни видеа во Хангетсу сесијата со видеа од сајтот на Карате Тренер (www.karatecoaching.com ), каде што ќе се објасни како да се направи истата, вклучувајќи и некои различни методи за дишење .

shirai kiai

Дали сте запознати со Ки- аи (Ki-ai (気 合)), што е во честа пракса во текот на еден тренинг. Тоа буквално значи да се соберат илисобирање на Ки . И тоа да не помогне да се развие Ки ? Колку иронично ! Постојана или прекумерна употреба на Ки- ai , верувале или не, го спречува протокот на Ки . Ова е шокантна изјава, но вистинита. А Ки в.д. бучно одговара на губење на енергија и го прекинува протокот на Ки, бидејќи телото треба да се “намали” . Тоа е како силен звук, како кога бомба да експлодира . Овој звук не додава енергија, и наместо таа е залудно потрошена, бидејќи тоа е енергија која испарува . Така да, ако звукот е моќна техника , тогаш тоа е во ред (како силен звук на експлозија на динамит ), но ако се направи Ки-аи висок само колку да се направи , вие едноставно ја трошите својата енергија . Можеби тоа е прифатливо за детските класи , така што тие можат да го развијат духот или пораката нивната енергија, и бидејќи тие се полни со енергија. Јас, исто така напишав во мојата книга Шотокан Митови (поглавје ” Ки- Аи “) кои не постојат во античките Ки- аи ката и за време на обуката во Окинава пред дваесеттиот век. Дури Funakoshi не нагласил Ки-аим и издаде едно или две Ки- АИ во ката и тоа беше за опција ( можеби ќе сакате да направите препрочитување на Karate -do Kyohan ). Сé се промени кога ката стана конкуренција за настан, каде што некои строги правила се потребни за да се оцени со другите натпреварувачи. Сите Ки – ai се лоши ? Не, како што реков претходно, тоа е во ред доколку се практикува правилно. Тоа може да донес вонредна моќ на техника, но овде јас не зборувам за волшебна моќ . Тешко е да се објасни со зборови , туку Ки- аи точно делува како врзна точка каде се среќава целата мускулна енергија, хармонично од различни делови на телото. Тоа е причината зошто телото е во тензија, или КИМЕ , би требало да трае една стотинка или дури илјадити дел од секундата . Ова е вистинсо КИМЕ и тоа може да се види во Хакеи (Hakkei (発 刭)), која е преведена само како експлозивна моќ и ќе се смета за еден вид на тајна техника или дефинитивен кунг фу стил на обука. Ова е енергијата која се користи во еден инч удар . Можете да ја видите мојата демонстрација на еден инч удар во сесија видеа од сајтот карате тренинг.Ibuki breathing

Значи она што за Ибуки (ibuki) дишење (息吹き) што се користи во Гоџу рју (Goju -рју) и другите стилови на Окинава ? Имам само ограничено искуство со Гоџу-рју обука и јас не сум експерт во овој стил , па сите придонеси на ова од поискусните луѓе во Гоџу рју се добредојдени. Моето разбирање е дека постојат две делови на целите на ибуки дишењето. Едниот се користи во катата Санчин (Sanchin) и има за цел да ги координира движењата на телото со дишењето. Концептот е сличен на Таи Чи, но постои голема разлика во тоа што во Таи Чи, идејата е да ги опуштите мусулите, додека во Гоџу рју сеучи да се напне вашето тело. Така, блокирањето на оружје и удирање во ката Санчин (Sanchin (三 戦)) се движат полека, но се чини дека многу тензија има по текот на телото , па изгледа како да се забавува движењето на Ки. Целта на оваа ката и оргиналните Хангетсу кати, не е помагање на движењето, туку можеби само зајакнување локалното Ки . Другиот аспект на обуката ибуки дишењето се остварува кога протокот е запрен како за носење така е тежок и за дишење (брзо и бавно и во принуден истек ). Инструкторот ќе го провери напонот на рјука со тешко удирање и клоцање по него. Идејата да се добие дека преку рјуката на Гоџу ќе го подготвите Вашето тело да го издржи удари и клоци од противникот. Очигледно овој концепт доаѓа од начинот на кратки борба и врз основа на состојбата на невооружена борба. Во Окинава сите оружје ( ножеви и др . ) се забранети пред стотици години, па на овој концепт може да се смета . Шурите (Shurite) , вклучувајќи Шоринрју (Shorin -рyu) и Шотокан (Shotokan) , беа врз основа на методот на долга борба, што значи борба против противник со оружје . Ова е една од причините зошто Фунакоши не остави обука за Ибуки здив и запре да се дише во оваа ката нагласена Хангетсу .

Другата причина е начинот на кој тоа се практикува катата: Горниот дел од телото е гол. Фунакоши знаел дека тоа не се вклопуваат добро со јапонската култура, каде само физички работници се со еден дел од својата облека. Тој сакал да се воведе Карате во Јапонија како боречка вештина на самурај или витез. Голема корист на дишењето Ибуки , сепак, е обука на дијафрагмата. За време на практиката на Ибуки ќе мора да побрнеме поголемо внимание на својата дијафрагма и нејзиното однесување. Ќе се научиме да се “турнеме ” и ” повлечеме” на дијафрагма, додека контролираме и управуваме со своето дишење. Оваа вежба , исто така, се практикува во Јога. Ми се допаѓа остварувањето на вториот начин, како што тоа е направено со многу помалку стрес. Покрај тоа , обуката се однесува на движењето на внатрешните органи ( горе и долу или во кружна насока ), заедно со длабоко дишење. Оваа вежба е одлична за циркулација на вашиот Ки и ќе ви помогне многу со вашето здравје. Силно препорачувам на овие вежби и се надевам дека читателите се доживеат со нив.

Да се вратиме на КИМЕ . Проширениот Киме или мускулната тензија не е добра за протокот на Ки, а ќе можете да прочитате за тоа во ” КИМЕ ” во книгата Шотокан Митови. Да се ​​развие протокот на Ки во карате за обука , треба да се научат да се релаксираме повеќе додека обуката трае . Ако ви се допаѓа напнатоста во својата обука, тогаш Ви препорачуваме да се има посебна сесија со вежби на дишењето. Јас објаснив, како да се практикува со долг длабок здив, порано во мојот блог. Постојат и други начини да се развие Ки, а јас ќе се вклучат во еден подолг напис на оваа тема.

Сега знаете како да се работи надвор на метод на долг и длабок здив. дозволете ми да се заклучи оваа статија со највисоко ниво на бенефиции кои доаѓаат, кога имате силен проток на Ки и Ки здрав и развиен преку вежби за длабоко дишење .

Ќе бидете во можност да го контролираате удирањето на срцето и крвниот притисок. Ќе имаат е посилен имунолошки систем. Што значи ова ? Резултатот е дека ќе имате многу здрав живот. Фунакоши се фалел , кога тој бил во неговите 70-ти и почетокот на 80те години со тоа дека никогаш не бил болен . Тој им го припишуваше на својата карате обука,за која ја сметам за точна. Тој живеел 88 години, што беше неверојатно долговечност во тоа време. Тој дури отиде преку воениот период во Токио, каде што храната беше малку бил исклучително сиромашен во 40-тите години . Се согласувам со О-сенсеи Фунакоши и јас ќе напишам посебен напис за карате обука од која може да произведе добро здравје. Колку повеќе го практикувам карате, сфаќам колку човекот бил создаден во прекрасен начин и дека нашиот потенцијал е речиси неограничен. Значи, вие не би биле среќни доколку не се разболувате , дури и кога тоа би било во вашите 70-ти или 80-ти години? Можете да се постигне ова со длабоко дишење здравје и карате обука.

Brain Waves Graph
Исто така, ќе бидете во можност да ги контролирате своите мозочни бранови и емотивни состојби многу подобро отколку необучените луѓе. Во ситуации на голем стрес или во итен случај, нели би сакале да имате способност да останете смирени и да се контролирате ? Можете да го направите ова , само ако може да се задржиме на своите мозочните бранови во опуштен режим. Со силно Ки , нема да бидеме депресивни и ќе бидеме се помалку под влијание на лоши вести или лоши инциденти. Ова сигурно ќе ви овозможи да имаме посреќен живот.
Вашата ментална будност ќе се подобри со подобрување на дишењето и посилно Ки . Што значи ова ? Значи дека ќе бидете во можност да се избегнете несреќи при одење , трчање, возење велосипед, возење автомобил и сите други активности што ги извршувате. Од сите несреќи кои што може да ни се случат, сообраќајна несреќа може да биде најопасната и нормално дека сакаме да ја избегнеме. Јас ќе напишам уште еден напис посебно на оваа тема и ќе го споделам со вас во иднина. Насловот на статијата е Џидоша Доџо ((Дoџо автомобил) (Jidosha Dojo)) за практикување на карате додека се возите во вашиот автомобил.

Се надевам дека опфатив сè што сакав за Ки и неговата врска со длабокото дишење. Оваа статија стана многу подолга отколку што се очекуваше , па јас ќе запрам овде. Со нетрпение очекувам да придонесите кон ова и вие како и прашања од читателите .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *