Што е Ки 気って何? (Прв дел)

 Ова е многу длабока и комплексна материја. Покрај тоа што постојат голем број на книги на јапонски, за жалстатии и книги на оваа тема на англиски или на друг јазик (освен на кинески) се многу ретки. Размислувам долго време за пишување на книга за ова, но јас секогаш сум се двоумел бидејќи тоа е толку скапо. Јас имам план во иднина да напишам уште подолго и повеќе сеопфатна статија за ова, но во овој блог, јас главно ќе се справам со дел што е поврзан со карате и неговата поврзаност со дишењето.Ki kanji

Добро, ајде да започне. За многу читатели , Ки , најверојатно, ќе претставува енигматичен и можеби дури и сомнителен концепт од Азија, но тоа навистина не е така и јас би сакал денес да се фрли малку светло на оваа тема.

Во својата суштина Ки е ” извор на енергија која го храни целиот живот . ” Со други зборови, тоа е нешто што ни овозможува да живееме. Додека си жив , имаш Ки . Се верува дека Ки се враќа во природата, кога ќе умре. Сите живи суштества , како што се животни, инсекти и растенија имаат свое Ки . Всушност, ние јапонците веруваме дека дури и неживи објекти во природата , како што се камења, планини, езера , реки , дожд, молња, облаците , ѕвездите, итн. имаат свое Ки . Тоа е причината зошто го имаме фенг шуи (), кинески , геоматичен систем, кој ги користи законите на Небото (кинеската астрономијата ) и Земјата за подобрување на животот на една индивидуа со позитивен Чи (исто така Ши , на кинески за деца ) кој се добива. Терминот фенг шуи може буквално да се преведе како “ветер -вода” . Ако сте заинтересирани во оваа уметност , може да сметате на Википедија, каде што историјата и теориите се објаснети и поткрепени со добри информации. Основната идеја е дека природните фактори како што се компасот и нештата како планините, реките и сл. имаат различни енергии. Различни комбинации од овие нешта имаат позитивни и негативни влијанија врз луѓето. Азијците , особено кинезите ја искористуваат оваа материја многу сериозноби фенг шуи е еден од главните фактори во изборот на нивниот дом. Ова е, дури и со кинези кои живеат во САД и веројатно во Европа, многу популарно .

Како и да е, ние веруваме дека сè има своја енергија и негова уникатна вибрација () и се нарекува Ки (). Ова е длабок концепт и во модерната физика (посебно и кон општиот релативитет). Само пред еден век дојде време да разберам дека се е направено од енергија во универзумот и основната структура на сите нешта се базира на вибрации (бранови) и се состои од енергијата која постои. Дури и ако не сме запознати со квантната физика, знаеме дека познатиот Ајнштајн се прослави со E = mc ² принцип, кој ја објавил во 1905 година. На масата и енергијата еквивалентност се наведува дека на масата на телото е мерка за нејзината енергетска содржина.Einstein 3 Во овој концепт, масата е сопственост на енергија, енергетска е карактеристика на двете карактеристики и масовно се поврзани со константна. За 3000 година стар кинески концепт не може да се отфрли како целосно неоснован и неверодостоен.

Иако идејата за Ки се протега низ сите нешта во универзумот, нека во овој член само релевантни за нас луѓето Ки разгледа.?

Кога ќе погледнеме во нашите тела , ќе најдеме различни вибрации и дезени. Најдобро познати за нас вибрации се мозочните бранови. Другите се крвниот притисок, кој се менува во текот на денот неколку пати. Постојат и други, помалку видливи и забележителни физички услови како што се температурата на телото и нивото на хормоните , кои исто така се променливи. Деноноќниот ритам е нешто што е особено е забележливо кога се патува на долги растојанија и премин во повеќе временски зони. Според Википедија, биолошките процеси се нарекуваат деноноќни ритами и се ендогени со контролирана варијација во рамките на 24 часа. Овој ритам нам ни е контролиран од страна на деноноќниот часовник и ритмите широко се забележани во растенијата, животните како и во цијанобактериите . Нивото на хормонот ни е изменет неколку часа и е поврзан со деноноќниот ритам , така што би можеле често да се потпиреме на помош на мелатонин како и на апчиња за спиење за разумни дози за патување во странство на пример. Многу од овие циклуси се зависни и од плимата и осеката и на фактот дека имаме ден и ноќ циклусите кои тие ги имаат.

Ки е извор на енергија во нашето тело, кое може да влијае на неговите бранови и циклични функции. Секој ја има оваа моќ , но како можеме да ја подобриме? Постојат всушност два начини да го зголемиме ова : Еден од нив е она што го правиме секој ден, имено јадеме и пиеме. Ова е надворешениот извор. Тоа е причината зошто вашите навики во исхраната се многу важни за одржување на доброто здравје . Друг извор е внатрешниот. Тој е признат пред неколку милениуми во Кина. Во западниот свет Ки не беше откриен . Наместо тоа, на полето на умот во модерната психологија , особено од Фројд и Јунг , беше оставено да се истражи. Ова поле на истражување не е објавено , до некаде околу средината на 19от век.

Ако страдаме од постојана депресија , вашиот лекар ќе ви каже дека имате одредени хемиски нарушувања во главата и ви препишува да се земете одредени лекови ( надворешен извор ) за да го зголемите вашето расположение. Спротивно на тоа, Ки мајстор или Ки- лекар ќе ви каже дека вашиот Ки е слаб и ќе ви укаже на една или повеќе специфични области каде што Ки проток е забавен или прекинат . Тој може да ви даде акупунктура или моха третман заедно со препорачани вежби за дишење. Овие третмани може да го стимулираат Ки и се локално сврзани каде имаат позитивен ефект врз целиот проток на Ки во телото. Ки-лекарот , исто така, може да ви даде некои лекарства кои не беа направени во хемиска лабораторија , но се базираат на билки и други природни состојки. Овие лекарства се консумираат како чај или супа.

Ki-flow

Разликата во третманот и дијагноза на двете Училишта не само во умот , тоа влијае и на физиката на телото. Ако имате болки во грбот или страдате од некоја форма на алергија , можете да се потпирете на акупунктура, мoxa или лекување со билки ретроактивно. Акупунктурата () е позната дури и во западниот свет. Моха котери или само мoxa () е веројатно помалку познат, но многу популарен медицински третман за многу болести во Азија. Јас сеуште се сеќавам колку само баба ми потпираше на мoxa третманот со конус на рамениците и грбот,за да се излечи нејзината глава, грбот или зглобовите. Во случај да не знаете мoxa : Постојат мали шишарки кои изгледаат малку како темјан и истите ќе го запалуваат. Тие горат многу бавно и всушност со изгореници на вашата кожа , но сето ова стимулира дава притисочен шок и овозможува потрага на проток Ки- енергијата. Се обидов и јас лично во тоа и тоа навистина гори. Јас исто така се обидов со акупунктура и тоа ме задоволува лично многу повеќе од мoxa . Како и да е , има уште порадикални третмани каде се користи во Ки . Еден од нив е таканаречената” Ки- анестезија ” , а другиот третман е ” Ки-операција. ” Можеби сте виделе видеа од истата. Сите тие имаат врска со Ки и неговата реакција. Јас нема да одговорам за овие третмани, како што јас притоа немам искуство со нив и мојот фокус во оваа статија не треба да биде за медицинските апликации од Ки . Постојат вонредни места на овие методи за третман , па можете да истражите за ова ако сте воопшто заинтересирани.Zen meditation 1

Сметам дека модерната западна медицина и медицински достигнувања се високи, а јас не се обидувам да се сомневам во овие третмани или да се зборувам лошо за истите. Да се ​​откријат указите на рак или на тумор симптомот, треба да биде дозволено да бидат искористени рендген/Х-зраците. Сепак, кога станува збор за превенција, поедноставно болести, особено на почетокот на болеста, верувам дека природниот третман како и Ки-обука може да биде подобар избор, а исто така ќе го направи нештото да има повеќе смисла. Но сакам да истакнам уште еднаш дека јас не сум доктор, така да не сум воопшто квалификуван да давам медицински совети.

Ние веруваме дека нашето тело систем од контролирани циклуси и бранови. Ако оваа мелодија“e надвор од рамнотежа , резултатот е состојба која се нарекува болест ( и ментална и физичка). Ете зошто нашите предци имаат развиено различни начини на кои зајакнува Ки и методот на исправеност си добива во рамнотежа. Овие методи вклучуваат меѓу другото, Чи Гонг (или Кико気 功) , јога, медитација Зен (座 禅), чуан (太极拳), како и некои стилови на Кунг Фу и други боречки вештини, каде припаѓа и Аикидо (合 気 道).

Имав три години (1997-1999) кога во Токио, Кико се практикуваше во Нишина стил . Моите искуства што ги направив во Нишина доџо , ги имав спомнато во мојата последна книга ” Шотокан Тајни ” , така да нема да се навраќам повторно . Можам само да кажам дека обуката првенствено служи за да се релаксираат мускулите со помош на вежби за дишење .

Nishino Ki 2

Ве молам дозволете ми да истакнам дека Таи Чи може да биде одличен систем за зајакнување на Ки , но само ако тоа е практикувано со точни методи за дишење . Тоа е еден “интерен стил на боречка вештина “, кој се практикува од една страна поради своите аспекти на самоодбрана, а од друга страна, поради здравствени придобивки , но бавното движење само не го гарантира зајакнувањето на Ки . Таи Чи мора да се работи со точна методи за дишење, кои се поврзани со движењата на телото во дует. Таи Чи, всушност, за одгледување на Ки е подобро отколку Карате. Јас ќе објаснам подоцна зошто мислам дека е така.

Чи Гонг, Јога, Зен медитацијата и Таи Чи Чуан се суштински бавно водење на вежби во тесна врска со длабокото дишење. Вие исто така може да биде изненадени додека јас изведувам Зен медитација како вежба за одгледување и негување на Ки. Можам да разберам дека Зен медитацијата вклучува не-движење, барем се чини така, бидејќи ниту оружје, ниту нозете се движат. Но овој вид на медитација е дизајниран за длабоко дишење, белите дробови, дијафрагмата, стомако и внатрешната мускулатура активно се користи. Кога ќе се дише длабоко, зајакнувањето на дијафрагмата е со остатокот на внатрешната мускулатура на стомакот, кој се нарекува Tanden (丹田), а се преведува како “извор на енергија”, или “Ки-меморија”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *