Што е “Сенсеи” – 先生”って何?

Сите ние знаеме дека овој збор се преведува како Инструктор Сенсеи или како. Ваквиот превод е точен, така да нема проблем тука. Но како и да е, јас константно добивам прашања за тоа што ја квалификува личноста да стане Сенсеи.Изгледа дека постојат области кои не се објаснети или се некажани и истите носат одредена мистерија кон практикувањето односно карате тренингот. Јас не ги сакам овие мистерии, па затоа ќе го споделам моето разбирање кон значењето на зборот сенсеи“. Се надевам дека ова ви помага кога оценувате инструктор или кога сопствено сте во потрага.Portrait sitting and serious

Најпрвин, разгледувањето на канџи-то за Сенсеи; 先生може да не одведе то потемелно разбирање за материјата. Потсет на предходно истраженотоза Сенпаи. Од тука означува “напредно”, “со главата прв”, претходник итн. . Но што е со ? Тоа означува раѓање или Живот. Од тука, буквално, значи некој кој е роден предходно. Со другходно. Со други зборови кажано, значи личност која е поголема/повелика од другиот. Не кажува ништо за возраста или способноста.. Интересно, зарем не? Јапонскиот концепт означува дека вие учите од личности кои се постари од вас, имајќи предвиид дека во теорија тие би требало да се поискусни и од тоа следи дека истите имаат повеќе мудрост, од она што вие можете да го научите. Ова не треба да е изненадувачко, ако го сметате на Јапонското верување на важноста на старостта, вие можете да се сложите или не.

Можете да речете: Ок. Имам 50 години и јас сум постар од мојот инструктор кој е на 25 годишна возраст. Тоа е пола од мојата возраст. Тој може да ми биде сенсеи?. Да се одговори на ова, ни мора да го поставиме во карате временска рамка.

Да претпоставиме дека карате започнало пред 10 години а вие пред само 5 години. Тој е ваш Сенпаи во карате. Доколку часот кој тој го одржува редовно е во Доџо, тогаш е твој сенсеи. Во Доџо старосната разлика како и временската рамка на тренинирање накарате, не се бројат. Доколку, овој сенсеи е доволно зрел да бде почитуван и е во состојба да ви даде насоки во вашиот живот, тогаш тоа е сосема друга работа.

Haori hakama seizaДруг ме има запрашано: Мојот сенсеи е само Нидан. Мислев дека вистинскиот сенсеи треба да над Јодан. Како треба да го сметам?” – Мојот одговор би бил: Тој е твојот сенсеи. Секој оној кој е на чело на класот и кој предава е сенсеи, без разлика на рангот даден. Сведоци сме на инструкции кои се сиромашно испланирани и се дадени од многу постари инструктори (7ми и 8ми Дан.) Клучот се крие, во возбудата кај инструкторот, во несебичното делење на знаењето и вештината. Доколку можете да научите нешто од него или неа, тогаш тоа е вашиот сенсеи, но доколку не добивата соодветно знање или тоа е толку малку,од него или неа, во тој случај, секогаш можете да излезте од таму и да побарате соодветно Доџо или Сенсеи.

Ние очекуваме многу повеќе од сенсеи кој знае да удира. Ова е така, затоашто Карате-до е многу повеќе отколку само удирање и учењето некого да удира и клоца. Вие сте навистина среќни ако вашиот сенсеи е повеќе од тоа. Дали тоа може да го очекуваме од сенсеи кој е на возраст од 25-30 години? Некои може да се многу зрели и да имаат многу години дадени во карате тренинг, но сметајте дека повеќето може да се премногу млади или во недостиг на овие квалитети. Затоа немојте да бидете лош впечаток кога се работи за млад сенсеи. Минималната обврска на инструкторот е да ги научи студентите на карате техниките. Ова значи дека тој може ги објасни и демострира техниките. Од друга страна, не сите сениори или постари сенсеи ги имаат потребните квалитети, зрелостта и мудростта не доаѓаат заедно со годините. Многу од нив губат кондиција. Доколку инструкторот е премногу тежок и демонстрира додека е надвор од форма, јас би сметал дека тоа не е одговорен инструктор.

Portrait 4И како она што го кажал Мусаши пред некои стостина години. То рекол дека сите оние сем тој самиот себе му се учители на него. Јас го следам мојот концепт. Моите оргинални Сенсеи (Сугано и Асаи) можеби починале, но сметам дека моите моментални сенсеи се оние кои ми се туак во живовтот, без разлика дали се или не се во боречките вештини. Јас сакам да научам нешто (добро или лошо) и да ги вкусам сите искуства кои се живеат. Ова е моата филозофија и не очекувам вие читателите да се сложите или да ја прифатите.

(Заклучок)

Како да изберете Сенсеи е избор кој паѓа лично на вас. Секој од нас има различни очекувања или цели во својот тренинг. С надевам дека можете да имате сенсеи со кој вие можете да биде среќни. Ако немате таков, се надевам дека ќе пронајдете сенси со кој можете да бидете среќни и ќе можете д научите многу од него.

Доколку сте сенсеи во Доџо, вашата минимална обврска е да можете да ги предадете точно карате техниките. Ова значи да бидете во форма, така да не само да објасните точно, туку и да ги демонстрирате исто така карате техниките. Исто така очекувам да се обидете да дадете повеќе од само карате техники. Многу од вашите ученици чекаат на тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *