Што Сенпаи и Кохаи навистина значат?  先輩 と 後輩 と は?

Јас често се навраќам на оваа материја и ова се прашања кои се однесуваат на два многу популарни термини. Исто така открив дека на Запад не знаат за нивната вистинска смисла и нивните придружни правила.

Овие два термини се многу честа појава во Доџо-то, но се уште се збунувачки и се поставува прашање, што тие навистина значат. Забуна или недоразбирање, бидејќи идејата зад овие два концепти е тесно поврзана со уникатниот јапонски културен концепт или однесување. Дозволете ми да го објаснам овој уникатен културен поглед, па ќе имате подобар увид на она што стои зад овие два збора.

Најпрвин се разгледуваат канџи-те и нивните значења за да ја разбереме основата и структурата на зборовите. На канџи-то за Сенпаи (Senpai) се 先 и Кохаи (Kohai ) 後. Сен (先) значи “пред”, “првенствен”, “прв” или “напред”. Вие го знаете овој знак, бидејќи се користи во други карате термини односно називи како што се “Сенсеи” и “Сен но Сен”. Хаи () значи “друштво”, “лице”, “колега”, или “народ”. От тука доаѓа дека Сенпаи е студент или лице кое претходно започнало со карате. Ko 後 значи “подоцна”, “по”, “Зад” или “назад”. Па лесно може да се добие увид на значењето на Кохаи како заклучок: Човек кој започнал подоцна со обука. Тоа е споредба, која е обично се сместена меѓу практикантите на еден ист клуб или група (како што е Шотокан) но тој може да биде продолжен и до поголеми организации, па дури и до Рјуха.

Ова е многу директен и едноставен концепт. Затоа, тој постои во сооднос односно помеѓу јапонците со многу малку конфузија. Дозволете ми да ви дадам еден пример: Кога вежбате, да речеме, сте започнале во Јануари 2000та година, тогаш вие сте Сенпаи за сите студенти кои ја започнале својата обука во Февруари 2000 година. А вие сте Кохаи за сите практиканти кои ја започнале својата обука пред датум на нивниот почеток. Јапонците се многу прецизни и пребирливи, па за нив уште пократко време претставува разликатабод еден месец. Тоа според нив веќе прави ја прави самата разлика. Дури и еден ден би можел да одлучи дали сте Сенпаи или Кохаи. Кога едно лице се приклучува во ист ден и во исто време, се смета Дохаи 同. Ова (同) значи “рамноправни”. Обемот на обврски е опишан со други карактери/знаци, како што е уште еден знак кој е популарен До (道), што значи “Пат”, “Патот”. Овој знак/канџи особено се користи во Карате-До.

Во Јапонија , примарниот концепт е од големо значење и поделбата или класификацијата се применува и спроведува. На пример, постои одредена хиерархија помеѓу браќа и сестри , што зависи од нивната возраст. Најстарите брат/сестра, имаат најмногу моќ или посилен однос во споредба со другите браќа и сестри. Се разбира, заедно со ова доаѓа одговорността. Ова важи за сите краеви на Јапонското општество, во различни пропорции. На две очигледни места се Доџо-то и училиштето. Ова исто така важи и за работниците каде како живот имаа вработување во Јапонија и тоа некогаш им беше многу заедничко. Иако овој обичај постепено се лизга далеку во Јапонските компании , местото на определувањето на колегите како Сенпаи или Kohai, како наследство сеуште се користи.

На Запад, не постои строга хиерархија, која е обврзана со време/старост. На пример , имаме машки брат едноставно наречен Брат. Да се ​​покаже дека е постар , треба да се “постарите” и да го додадете зборот пред “брат” . Јапонците имаат знак (兄) за да се опише сето тоа. Покрај тоа, Западот е се многу повеќе мобилен и не останува во истото Доџо за време од неколку години.

Се сомневам дека да се биде Сенпаи е апсолвент во вашето Доџо или дури и формирање помошна сила, која не е квалификувана да се направи Сенсеи , се разбира . Во некои клубови сите црни појаси се нарекуваатСенпаи и сите браон појаси и подолу,се знаат како Кохаи . Јас разбирам како дошло до тоа. Дозволете ми да споделам со вас една интересна работа што може да се случи во Јапонија со Сенпаи и Кохаи , : Да речеме дека сте Шодан (Shodan) , исто како и вашиот Сенпаи, во доџо-то, да речеме , се приклучил една година порано . Тој ќе биде пред вас како соодветен тест и ќе му биде дозволено да се намали до Нидан (Nidan) . И сега замислете дека тој е болен, или да престане за неколку години со обука на карате. Тогаш вие ќе можете да одите напред и продолжите до Нидан, додека вашиот Сенпаи останува на Шодан . Ако вашиот Сенпаи сега се враќа на доџо-то , тој ќе се седи во ред на позиција на старите. Ова седење како аранжман ќе остане и во Јапонија исто, но она што е различно сега е фактот дека тој продолжува да биде ваш Сенпаи , бидејќи оригиналниот датум на почеток со карате не се менува. Ова дури и во јапонија може да означи за некои како конфузно , па така може слободно да отидеме во едно Јапонско Доџо, каде нормално го полагаат испитот, доколку не се претходно земени предвид за испитување сите Сенпаи . Ова обично се случува во средно училишните и универзитетските карате клубови. Таму сите апсолвенти продолжуваат о исто време да Шодан ,Нидан, итн .

Знам дека овој концепт не е валиден за работа во западниот свет и не може да се примени. Од друга страна , мислам дека тоа е добро. кога напредни изведувачи имаат поим за културниот поглед во Јапонија и дека датумот на почетокот со карате клучен фактор да биде назначен еден Сенпаи или Кохаи. Ако ви е ова јасно , тогаш исто така ќе имате одговор на малата мистерија зошто Оказаки седи во ред пред Каназава , иако тој Каназава поседува десети Дан .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *