Macedonian

Macedonian Blog Pages

Што Сенпаи и Кохаи навистина значат?  先輩 と 後輩 と は?

Јас често се навраќам на оваа материја и ова се прашања кои се однесуваат на два многу популарни термини. Исто така открив дека на Запад не знаат за нивната вистинска смисла и нивните придружни правила.

Овие два термини се многу честа појава во Доџо-то, но се уште се збунувачки и се поставува прашање, што тие навистина значат. Забуна или недоразбирање, бидејќи идејата зад овие два концепти е тесно поврзана со уникатниот јапонски културен концепт или однесување. Дозволете ми да го објаснам овој уникатен културен поглед, па ќе имате подобар увид на она што стои зад овие два збора.

Најпрвин се разгледуваат канџи-те и нивните значења за да ја разбереме основата и структурата на зборовите. На канџи-то за Сенпаи (Senpai) се 先 и Кохаи (Kohai ) 後. Сен (先) значи “пред”, “првенствен”, “прв” или “напред”. Вие го знаете овој знак, бидејќи се користи во други карате термини односно називи како што се “Сенсеи” и “Сен но Сен”. Хаи () значи “друштво”, “лице”, “колега”, или “народ”. От тука доаѓа дека Сенпаи е студент или лице кое претходно започнало со карате. Ko 後 значи “подоцна”, “по”, “Зад” или “назад”. Па лесно може да се добие увид на значењето на Кохаи како заклучок: Човек кој започнал подоцна со обука. Тоа е споредба, која е обично се сместена меѓу практикантите на еден ист клуб или група (како што е Шотокан) но тој може да биде продолжен и до поголеми организации, па дури и до Рјуха.

Ова е многу директен и едноставен концепт. Затоа, тој постои во сооднос односно помеѓу јапонците со многу малку конфузија. Дозволете ми да ви дадам еден пример: Кога вежбате, да речеме, сте започнале во Јануари 2000та година, тогаш вие сте Сенпаи за сите студенти кои ја започнале својата обука во Февруари 2000 година. А вие сте Кохаи за сите практиканти кои ја започнале својата обука пред датум на нивниот почеток. Јапонците се многу прецизни и пребирливи, па за нив уште пократко време претставува разликатабод еден месец. Тоа според нив веќе прави ја прави самата разлика. Дури и еден ден би можел да одлучи дали сте Сенпаи или Кохаи. Кога едно лице се приклучува во ист ден и во исто време, се смета Дохаи 同. Ова (同) значи “рамноправни”. Обемот на обврски е опишан со други карактери/знаци, како што е уште еден знак кој е популарен До (道), што значи “Пат”, “Патот”. Овој знак/канџи особено се користи во Карате-До.

Во Јапонија , примарниот концепт е од големо значење и поделбата или класификацијата се применува и спроведува. На пример, постои одредена хиерархија помеѓу браќа и сестри , што зависи од нивната возраст. Најстарите брат/сестра, имаат најмногу моќ или посилен однос во споредба со другите браќа и сестри. Се разбира, заедно со ова доаѓа одговорността. Ова важи за сите краеви на Јапонското општество, во различни пропорции. На две очигледни места се Доџо-то и училиштето. Ова исто така важи и за работниците каде како живот имаа вработување во Јапонија и тоа некогаш им беше многу заедничко. Иако овој обичај постепено се лизга далеку во Јапонските компании , местото на определувањето на колегите како Сенпаи или Kohai, како наследство сеуште се користи.

На Запад, не постои строга хиерархија, која е обврзана со време/старост. На пример , имаме машки брат едноставно наречен Брат. Да се ​​покаже дека е постар , треба да се “постарите” и да го додадете зборот пред “брат” . Јапонците имаат знак (兄) за да се опише сето тоа. Покрај тоа, Западот е се многу повеќе мобилен и не останува во истото Доџо за време од неколку години.

Се сомневам дека да се биде Сенпаи е апсолвент во вашето Доџо или дури и формирање помошна сила, која не е квалификувана да се направи Сенсеи , се разбира . Во некои клубови сите црни појаси се нарекуваатСенпаи и сите браон појаси и подолу,се знаат како Кохаи . Јас разбирам како дошло до тоа. Дозволете ми да споделам со вас една интересна работа што може да се случи во Јапонија со Сенпаи и Кохаи , : Да речеме дека сте Шодан (Shodan) , исто како и вашиот Сенпаи, во доџо-то, да речеме , се приклучил една година порано . Тој ќе биде пред вас како соодветен тест и ќе му биде дозволено да се намали до Нидан (Nidan) . И сега замислете дека тој е болен, или да престане за неколку години со обука на карате. Тогаш вие ќе можете да одите напред и продолжите до Нидан, додека вашиот Сенпаи останува на Шодан . Ако вашиот Сенпаи сега се враќа на доџо-то , тој ќе се седи во ред на позиција на старите. Ова седење како аранжман ќе остане и во Јапонија исто, но она што е различно сега е фактот дека тој продолжува да биде ваш Сенпаи , бидејќи оригиналниот датум на почеток со карате не се менува. Ова дури и во јапонија може да означи за некои како конфузно , па така може слободно да отидеме во едно Јапонско Доџо, каде нормално го полагаат испитот, доколку не се претходно земени предвид за испитување сите Сенпаи . Ова обично се случува во средно училишните и универзитетските карате клубови. Таму сите апсолвенти продолжуваат о исто време да Шодан ,Нидан, итн .

Знам дека овој концепт не е валиден за работа во западниот свет и не може да се примени. Од друга страна , мислам дека тоа е добро. кога напредни изведувачи имаат поим за културниот поглед во Јапонија и дека датумот на почетокот со карате клучен фактор да биде назначен еден Сенпаи или Кохаи. Ако ви е ова јасно , тогаш исто така ќе имате одговор на малата мистерија зошто Оказаки седи во ред пред Каназава , иако тој Каназава поседува десети Дан .

Што е Ки 気って何? (Прв дел)

 Ова е многу длабока и комплексна материја. Покрај тоа што постојат голем број на книги на јапонски, за жалстатии и книги на оваа тема на англиски или на друг јазик (освен на кинески) се многу ретки. Размислувам долго време за пишување на книга за ова, но јас секогаш сум се двоумел бидејќи тоа е толку скапо. Јас имам план во иднина да напишам уште подолго и повеќе сеопфатна статија за ова, но во овој блог, јас главно ќе се справам со дел што е поврзан со карате и неговата поврзаност со дишењето.Ki kanji

Добро, ајде да започне. За многу читатели , Ки , најверојатно, ќе претставува енигматичен и можеби дури и сомнителен концепт од Азија, но тоа навистина не е така и јас би сакал денес да се фрли малку светло на оваа тема.

Во својата суштина Ки е ” извор на енергија која го храни целиот живот . ” Со други зборови, тоа е нешто што ни овозможува да живееме. Додека си жив , имаш Ки . Се верува дека Ки се враќа во природата, кога ќе умре. Сите живи суштества , како што се животни, инсекти и растенија имаат свое Ки . Всушност, ние јапонците веруваме дека дури и неживи објекти во природата , како што се камења, планини, езера , реки , дожд, молња, облаците , ѕвездите, итн. имаат свое Ки . Тоа е причината зошто го имаме фенг шуи (), кинески , геоматичен систем, кој ги користи законите на Небото (кинеската астрономијата ) и Земјата за подобрување на животот на една индивидуа со позитивен Чи (исто така Ши , на кинески за деца ) кој се добива. Терминот фенг шуи може буквално да се преведе како “ветер -вода” . Ако сте заинтересирани во оваа уметност , може да сметате на Википедија, каде што историјата и теориите се објаснети и поткрепени со добри информации. Основната идеја е дека природните фактори како што се компасот и нештата како планините, реките и сл. имаат различни енергии. Различни комбинации од овие нешта имаат позитивни и негативни влијанија врз луѓето. Азијците , особено кинезите ја искористуваат оваа материја многу сериозноби фенг шуи е еден од главните фактори во изборот на нивниот дом. Ова е, дури и со кинези кои живеат во САД и веројатно во Европа, многу популарно .

Како и да е, ние веруваме дека сè има своја енергија и негова уникатна вибрација () и се нарекува Ки (). Ова е длабок концепт и во модерната физика (посебно и кон општиот релативитет). Само пред еден век дојде време да разберам дека се е направено од енергија во универзумот и основната структура на сите нешта се базира на вибрации (бранови) и се состои од енергијата која постои. Дури и ако не сме запознати со квантната физика, знаеме дека познатиот Ајнштајн се прослави со E = mc ² принцип, кој ја објавил во 1905 година. На масата и енергијата еквивалентност се наведува дека на масата на телото е мерка за нејзината енергетска содржина.Einstein 3 Во овој концепт, масата е сопственост на енергија, енергетска е карактеристика на двете карактеристики и масовно се поврзани со константна. За 3000 година стар кинески концепт не може да се отфрли како целосно неоснован и неверодостоен.

Иако идејата за Ки се протега низ сите нешта во универзумот, нека во овој член само релевантни за нас луѓето Ки разгледа.?

Кога ќе погледнеме во нашите тела , ќе најдеме различни вибрации и дезени. Најдобро познати за нас вибрации се мозочните бранови. Другите се крвниот притисок, кој се менува во текот на денот неколку пати. Постојат и други, помалку видливи и забележителни физички услови како што се температурата на телото и нивото на хормоните , кои исто така се променливи. Деноноќниот ритам е нешто што е особено е забележливо кога се патува на долги растојанија и премин во повеќе временски зони. Според Википедија, биолошките процеси се нарекуваат деноноќни ритами и се ендогени со контролирана варијација во рамките на 24 часа. Овој ритам нам ни е контролиран од страна на деноноќниот часовник и ритмите широко се забележани во растенијата, животните како и во цијанобактериите . Нивото на хормонот ни е изменет неколку часа и е поврзан со деноноќниот ритам , така што би можеле често да се потпиреме на помош на мелатонин како и на апчиња за спиење за разумни дози за патување во странство на пример. Многу од овие циклуси се зависни и од плимата и осеката и на фактот дека имаме ден и ноќ циклусите кои тие ги имаат.

Ки е извор на енергија во нашето тело, кое може да влијае на неговите бранови и циклични функции. Секој ја има оваа моќ , но како можеме да ја подобриме? Постојат всушност два начини да го зголемиме ова : Еден од нив е она што го правиме секој ден, имено јадеме и пиеме. Ова е надворешениот извор. Тоа е причината зошто вашите навики во исхраната се многу важни за одржување на доброто здравје . Друг извор е внатрешниот. Тој е признат пред неколку милениуми во Кина. Во западниот свет Ки не беше откриен . Наместо тоа, на полето на умот во модерната психологија , особено од Фројд и Јунг , беше оставено да се истражи. Ова поле на истражување не е објавено , до некаде околу средината на 19от век.

Ако страдаме од постојана депресија , вашиот лекар ќе ви каже дека имате одредени хемиски нарушувања во главата и ви препишува да се земете одредени лекови ( надворешен извор ) за да го зголемите вашето расположение. Спротивно на тоа, Ки мајстор или Ки- лекар ќе ви каже дека вашиот Ки е слаб и ќе ви укаже на една или повеќе специфични области каде што Ки проток е забавен или прекинат . Тој може да ви даде акупунктура или моха третман заедно со препорачани вежби за дишење. Овие третмани може да го стимулираат Ки и се локално сврзани каде имаат позитивен ефект врз целиот проток на Ки во телото. Ки-лекарот , исто така, може да ви даде некои лекарства кои не беа направени во хемиска лабораторија , но се базираат на билки и други природни состојки. Овие лекарства се консумираат како чај или супа.

Ki-flow

Разликата во третманот и дијагноза на двете Училишта не само во умот , тоа влијае и на физиката на телото. Ако имате болки во грбот или страдате од некоја форма на алергија , можете да се потпирете на акупунктура, мoxa или лекување со билки ретроактивно. Акупунктурата () е позната дури и во западниот свет. Моха котери или само мoxa () е веројатно помалку познат, но многу популарен медицински третман за многу болести во Азија. Јас сеуште се сеќавам колку само баба ми потпираше на мoxa третманот со конус на рамениците и грбот,за да се излечи нејзината глава, грбот или зглобовите. Во случај да не знаете мoxa : Постојат мали шишарки кои изгледаат малку како темјан и истите ќе го запалуваат. Тие горат многу бавно и всушност со изгореници на вашата кожа , но сето ова стимулира дава притисочен шок и овозможува потрага на проток Ки- енергијата. Се обидов и јас лично во тоа и тоа навистина гори. Јас исто така се обидов со акупунктура и тоа ме задоволува лично многу повеќе од мoxa . Како и да е , има уште порадикални третмани каде се користи во Ки . Еден од нив е таканаречената” Ки- анестезија ” , а другиот третман е ” Ки-операција. ” Можеби сте виделе видеа од истата. Сите тие имаат врска со Ки и неговата реакција. Јас нема да одговорам за овие третмани, како што јас притоа немам искуство со нив и мојот фокус во оваа статија не треба да биде за медицинските апликации од Ки . Постојат вонредни места на овие методи за третман , па можете да истражите за ова ако сте воопшто заинтересирани.Zen meditation 1

Сметам дека модерната западна медицина и медицински достигнувања се високи, а јас не се обидувам да се сомневам во овие третмани или да се зборувам лошо за истите. Да се ​​откријат указите на рак или на тумор симптомот, треба да биде дозволено да бидат искористени рендген/Х-зраците. Сепак, кога станува збор за превенција, поедноставно болести, особено на почетокот на болеста, верувам дека природниот третман како и Ки-обука може да биде подобар избор, а исто така ќе го направи нештото да има повеќе смисла. Но сакам да истакнам уште еднаш дека јас не сум доктор, така да не сум воопшто квалификуван да давам медицински совети.

Ние веруваме дека нашето тело систем од контролирани циклуси и бранови. Ако оваа мелодија“e надвор од рамнотежа , резултатот е состојба која се нарекува болест ( и ментална и физичка). Ете зошто нашите предци имаат развиено различни начини на кои зајакнува Ки и методот на исправеност си добива во рамнотежа. Овие методи вклучуваат меѓу другото, Чи Гонг (или Кико気 功) , јога, медитација Зен (座 禅), чуан (太极拳), како и некои стилови на Кунг Фу и други боречки вештини, каде припаѓа и Аикидо (合 気 道).

Имав три години (1997-1999) кога во Токио, Кико се практикуваше во Нишина стил . Моите искуства што ги направив во Нишина доџо , ги имав спомнато во мојата последна книга ” Шотокан Тајни ” , така да нема да се навраќам повторно . Можам само да кажам дека обуката првенствено служи за да се релаксираат мускулите со помош на вежби за дишење .

Nishino Ki 2

Ве молам дозволете ми да истакнам дека Таи Чи може да биде одличен систем за зајакнување на Ки , но само ако тоа е практикувано со точни методи за дишење . Тоа е еден “интерен стил на боречка вештина “, кој се практикува од една страна поради своите аспекти на самоодбрана, а од друга страна, поради здравствени придобивки , но бавното движење само не го гарантира зајакнувањето на Ки . Таи Чи мора да се работи со точна методи за дишење, кои се поврзани со движењата на телото во дует. Таи Чи, всушност, за одгледување на Ки е подобро отколку Карате. Јас ќе објаснам подоцна зошто мислам дека е така.

Чи Гонг, Јога, Зен медитацијата и Таи Чи Чуан се суштински бавно водење на вежби во тесна врска со длабокото дишење. Вие исто така може да биде изненадени додека јас изведувам Зен медитација како вежба за одгледување и негување на Ки. Можам да разберам дека Зен медитацијата вклучува не-движење, барем се чини така, бидејќи ниту оружје, ниту нозете се движат. Но овој вид на медитација е дизајниран за длабоко дишење, белите дробови, дијафрагмата, стомако и внатрешната мускулатура активно се користи. Кога ќе се дише длабоко, зајакнувањето на дијафрагмата е со остатокот на внатрешната мускулатура на стомакот, кој се нарекува Tanden (丹田), а се преведува како “извор на енергија”, или “Ки-меморија”.

Што означува “Осс”? ”押忍”って何?

Денес имаме уште една лекција од Јапонската култура. Ќе го направиме објаснувањето преку процесот на разбирање од Канџи* (Kanji) за овој збор, многу популарен за користење во Дојо (Dojo). А подоцна ќе позборувам и за културниот аспект на овој збор.Ossu

Овој збор се изговара и пишува на различни начини. Многу го пишуваат Осуили Осс“, додека некои го изговараат Оус“. Јас го запишувам како “Oссу“. Едноставно има различни начини на изговарање и сите се точни.

“O” оссе напишан како и означува туркање или поттиснување. Делот на сс или твој” е напишан со канџито 押忍што означува да издржи или зачувај. Тргнувајќи од ова, овие две канџи* заедно го симболизираат ставот на поттиснување на емоциите и поддршка на напорниот тренинг, исцрпувачкиот напор или должност. Овој збор е многу често употребен кај практикантите на Будо како што се карате, џудо и кендо. Исто така е употребен од страна на атлетските спортистови кои се сметаат за агресивни или мачокако што се безболот, фудбалот итн.

Исто така овој збор е типично искористен од страна на машките атлети кои спортистуваат во Јапонија. Ова е така, затоа што осуе напишан исто и како што означува маж“, така што многу јапонски жени се чувствуваат некомфорно да кажат Осу. Во многу Доџо-а дури и се препорачува да не се користи Осу, а за таа сметка се дозволени поошто прифатените нормални зборови на поздравување, како и неили да при одговарање на сенсеи, семпаи и колегите. Од кога Каратето и Џудото станаа толку многу популарни во светот, истотака се прошири зборот Осс/Осу. Културниот дел на овој збор е многу машко-ориентиран, но ова не е многу проширено кон спортистите и женските практиканти, така да зборот останал и понатаму да се користи.

Да ја погледнеме историјата. Изненадувачки, потеклото на овој збор не е многу јасно и и постојат неколку теории. Јас ќе споделам две од нив.

Едната теорија е дека зборот е измислен во средината на 20-от век од страна на Кралската Јапонска Морнарица, која наводно го негувала духот кој самураите го имале. Начинот на тоа как настанало е следниов. Јапонскиот збор за Добро Утро е Охајо гозаи масу (Охаѕо gozai masu). Вијниците биле тренирани да ги прават нештата набрзина цело време, заклучно со поздравите и одговорите. Се претпоставува дека од поздравот Охајо гозаи масу (Охаѕо gozai masu). го зеле само “O” и твојстанало О-су. Поздравите за попладне и вечер се поинакви, се разбира, но Осу почал да користи за сите прилики, дури и за одговорите кои се, без разлика на Да или Не.


Hagakure 2
Другата теорија вели дека е измислен од самурајскиот клан Сага (острови на Кјушу). Познатиот автор на Хагакуре葉, Цунетомо Јамамато (Tsunetomo Yamamoto山本常朝 1659-1719) е роден во овој клан и бушидото било јак и извежбан како стриктен манир.

Наводно, младите самураи од Сага кланот во 8-от или 9-от век, го користеле зборот Осу во нивните утрински поздравувања.

Доколку сте заинтересирани за Јамамато Цунетомо, можете на следниов линк да ја прочитате неговата биографија на Википедиа:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yamamoto_Tsunetomo

Хагакуре, од многу самураи претставува духовен водич за вистинско Бушидо.

Доколку не сте чуле за ова познато дело, Хагакуре, можете да прочитате преку едноставното објаснување на Википедиа, на линков подолу:

Hagakure was considered by many samurai as their spiritual guide in the true bushido.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hagakure

Многу луѓе ме прашале зошто има само еден збор Осу за двата одговори и за Да и за Не. За да можеме да го разбереме ова, мора првенствено да ја разбереме културата или Јапоснките Бушидо Боречки Вештини. Рбетот на бушидо е послушността. Хагакуре. Читај и разбери подобро, без разлика дали се сложуваш или не со фундаменталниот концепт на тотална послушност. Во западниот свет, кога Сенсеи-то ќе рече скокај, учениците можно е да прашаат зошто или не“, се разбира, некои ќе прашаат колку високо?“. Во јапонското Доџо, сите студенти без исклучок ке одговорат Осуи ќе скокнат. Од тука најверојатно произлегува безпотребноста за не во Доџо во Јапонија. Сакам да нагласам дека целтта да се споредуваат две култури на два различни света е неосудувањето за тоа чиј е поправилен, туку едноставно ја покажува различността, со тоа читателите би добиле подобро разбирање на материјата.

Се надевам дека имате подобар увид и идеја на тоа што е Осс“, на тоа зошто и од каде доаѓа. Исто така се надевам дека овој збор ќе добие подобро признание и дека ќе се бде посвесен во неговата употреба кога ќе се каже Осс

Што е “Сенсеи” – 先生”って何?

Сите ние знаеме дека овој збор се преведува како Инструктор Сенсеи или како. Ваквиот превод е точен, така да нема проблем тука. Но како и да е, јас константно добивам прашања за тоа што ја квалификува личноста да стане Сенсеи.Изгледа дека постојат области кои не се објаснети или се некажани и истите носат одредена мистерија кон практикувањето односно карате тренингот. Јас не ги сакам овие мистерии, па затоа ќе го споделам моето разбирање кон значењето на зборот сенсеи“. Се надевам дека ова ви помага кога оценувате инструктор или кога сопствено сте во потрага.Portrait sitting and serious

Најпрвин, разгледувањето на канџи-то за Сенсеи; 先生може да не одведе то потемелно разбирање за материјата. Потсет на предходно истраженотоза Сенпаи. Од тука означува “напредно”, “со главата прв”, претходник итн. . Но што е со ? Тоа означува раѓање или Живот. Од тука, буквално, значи некој кој е роден предходно. Со другходно. Со други зборови кажано, значи личност која е поголема/повелика од другиот. Не кажува ништо за возраста или способноста.. Интересно, зарем не? Јапонскиот концепт означува дека вие учите од личности кои се постари од вас, имајќи предвиид дека во теорија тие би требало да се поискусни и од тоа следи дека истите имаат повеќе мудрост, од она што вие можете да го научите. Ова не треба да е изненадувачко, ако го сметате на Јапонското верување на важноста на старостта, вие можете да се сложите или не.

Можете да речете: Ок. Имам 50 години и јас сум постар од мојот инструктор кој е на 25 годишна возраст. Тоа е пола од мојата возраст. Тој може да ми биде сенсеи?. Да се одговори на ова, ни мора да го поставиме во карате временска рамка.

Да претпоставиме дека карате започнало пред 10 години а вие пред само 5 години. Тој е ваш Сенпаи во карате. Доколку часот кој тој го одржува редовно е во Доџо, тогаш е твој сенсеи. Во Доџо старосната разлика како и временската рамка на тренинирање накарате, не се бројат. Доколку, овој сенсеи е доволно зрел да бде почитуван и е во состојба да ви даде насоки во вашиот живот, тогаш тоа е сосема друга работа.

Haori hakama seizaДруг ме има запрашано: Мојот сенсеи е само Нидан. Мислев дека вистинскиот сенсеи треба да над Јодан. Како треба да го сметам?” – Мојот одговор би бил: Тој е твојот сенсеи. Секој оној кој е на чело на класот и кој предава е сенсеи, без разлика на рангот даден. Сведоци сме на инструкции кои се сиромашно испланирани и се дадени од многу постари инструктори (7ми и 8ми Дан.) Клучот се крие, во возбудата кај инструкторот, во несебичното делење на знаењето и вештината. Доколку можете да научите нешто од него или неа, тогаш тоа е вашиот сенсеи, но доколку не добивата соодветно знање или тоа е толку малку,од него или неа, во тој случај, секогаш можете да излезте од таму и да побарате соодветно Доџо или Сенсеи.

Ние очекуваме многу повеќе од сенсеи кој знае да удира. Ова е така, затоашто Карате-до е многу повеќе отколку само удирање и учењето некого да удира и клоца. Вие сте навистина среќни ако вашиот сенсеи е повеќе од тоа. Дали тоа може да го очекуваме од сенсеи кој е на возраст од 25-30 години? Некои може да се многу зрели и да имаат многу години дадени во карате тренинг, но сметајте дека повеќето може да се премногу млади или во недостиг на овие квалитети. Затоа немојте да бидете лош впечаток кога се работи за млад сенсеи. Минималната обврска на инструкторот е да ги научи студентите на карате техниките. Ова значи дека тој може ги објасни и демострира техниките. Од друга страна, не сите сениори или постари сенсеи ги имаат потребните квалитети, зрелостта и мудростта не доаѓаат заедно со годините. Многу од нив губат кондиција. Доколку инструкторот е премногу тежок и демонстрира додека е надвор од форма, јас би сметал дека тоа не е одговорен инструктор.

Portrait 4И како она што го кажал Мусаши пред некои стостина години. То рекол дека сите оние сем тој самиот себе му се учители на него. Јас го следам мојот концепт. Моите оргинални Сенсеи (Сугано и Асаи) можеби починале, но сметам дека моите моментални сенсеи се оние кои ми се туак во живовтот, без разлика дали се или не се во боречките вештини. Јас сакам да научам нешто (добро или лошо) и да ги вкусам сите искуства кои се живеат. Ова е моата филозофија и не очекувам вие читателите да се сложите или да ја прифатите.

(Заклучок)

Како да изберете Сенсеи е избор кој паѓа лично на вас. Секој од нас има различни очекувања или цели во својот тренинг. С надевам дека можете да имате сенсеи со кој вие можете да биде среќни. Ако немате таков, се надевам дека ќе пронајдете сенси со кој можете да бидете среќни и ќе можете д научите многу од него.

Доколку сте сенсеи во Доџо, вашата минимална обврска е да можете да ги предадете точно карате техниките. Ова значи да бидете во форма, така да не само да објасните точно, туку и да ги демонстрирате исто така карате техниките. Исто така очекувам да се обидете да дадете повеќе од само карате техники. Многу од вашите ученици чекаат на тоа.